Письмо редактору

Як отримати громадянство Італії громадянинові Росії – отримання громадянства Італії


фото: как получить гражданство италии

У списку країн, популярних у нелегальних іммігрантів з африканського континенту, Італійська Республіка займає сьогодні перше місце в Європі. В той же час, багато іноземців прибули до цієї країни легальним шляхом, отримали можливість жити і працювати. Багато резидентів країни, що давно проживають на її території, наважуються стати повноправними членами італійського суспільства. Тому трохи нижче мова піде про те, як отримати громадянство Італії, яких необхідно дотриматися умови і які документи потрібні для проходження цієї важливої юридичної процедури.

Як отримати громадянство Італії – основні умови

На сьогоднішній момент італійська влада готова запропонувати потенційним одержувачам громадянства декілька способів, більш менш зручних. Найбільш поширеними на території цієї європейської держави є наступні: автоматичне; шляхом натуралізації; службова діяльність, пов’язана з роботою в органах державної влади; через вступ у законні шлюбні відносини.

Є і інші варіанти надбання громадянства, вони зустрічаються в практиці набагато рідше. Автоматичне отримання засноване на двох важливих принципах, які характерні і для інших європейських держав, іменуються, як “право крові” і “право народження”. Автоматично громадянином Республіки Італія стає дитина, народжена в шлюбі італійських громадян.

  Флоренція або Рим - де краще відпочивати?


Існує можливість отримання дитиною громадянства цієї країни, навіть у тому випадку, якщо батьки не є громадянами. Для цього треба народитися на італійській території і прожити (безперервно) не менше трьох років. Після цього батькам можна подавати документи на надбання громадянства, позитивне рішення або відмову готує спеціальна комісія. Сам подати документи дитина зможе, лише досягнувши 18-річного віку, причому для подання за спрощеною схемою у нього буде усього лише рік (до 19-річного віку).

Натуралізація – важливий і відповідальний процес

Для більшості іммігрантів в Італії оптимальним способом отримання громадянства стає натуралізація. Звичайно, доведеться дотриматися усіх умов і вимог, але результат (усі права італійського громадянина) того коштує. Список вимог для потенційного одержувача досить солідний, але цілком під силу людині цілеспрямованій, що наважилася на такий важливий крок. Право на надбання італійського громадянства мають іноземці, які :

  • Десять років і більше легально проживають на території країни;
  • Впродовж цього періоду проявили себе як законослухняні громадяни, тобто не мали судових справ, поводилися благопристойно;
  • Не брали участь в криміналі на батьківщині;
  • Мають постійну роботу із стабільною оплатою;
  • Виразили згоду на подальше проживання в Італії.
  Де краще відпочити в Італії. Куди поїхати в Італії?


Зрозуміло, що 10-річний термін досить довгий, тому багато хто намагається дізнатися, чи є умови його скорочення. Згідно з нормативно-правовими актами Італії термін може бути скорочений для окремих категорій, в їх числі – біженці, громадяни країн Європейського Союзу, особи без громадянства.

Послаблення можуть застосовуватися у разі подання прохання колишніми італійськими громадянами, їх прямими нащадками. Ще одна категорія “пільговиків”, які можуть скористатися правом скоротити термін, – іноземці, що з’явилися на світ на території республіки. Вступ в законний шлюб також допомагає скоротити час очікування громадянства, всього два роки знадобиться, якщо подружжя постійно проживає на території Італії, три роки – якщо частину часу вони проводять поза країною.

Законопослушание підтверджується поданням відповідних довідок, одна з них має бути з країни колишнього місця проживання (перекладена італійською мовою і завірена штампом “Апостиль”), ще один документ про відсутність судимості видає італійський трибунал, також пред’являється довідка, що свідчить про відсутність кримінального переслідування і судимості. Довідки про доходи і з місця роботи підтвердять, що людина, що претендує на громадянство, в змозі забезпечити себе, свою сім’ю.

  Гірськолижні курорти Італії : фото, відгуки. Гірські лижі в Італії


Внески і терміни проходження документів

Останній етап – внесення внеску за заяву про отримання громадянства, яке на сьогоднішній момент складає 200 євро. Після цього залишається лише чекати рішення.

Італійська влада в цьому питанні, однозначно, не поспішає, згідно із законодавством, перевірка документів здійснюється впродовж двох років, потім при позитивному вирішенні питання впродовж півроку іноземець повинен принести присягу. Ця урочиста подія проходить в Муніципалітеті того населеного пункту, в якому проживає новий громадянин Італії.

Важливий нюанс – в республіки допускається подвійне громадянство, тому людина вільна вибирати, відмовлятися від наявного громадянства на користь італійського, або мати подвійне.


© 2019 Туризм і подорожі
При повному або частковому відтворенні інформації заборонено.
sitemap